Васил Пандов от ПП в парламента за минималната работна заплата и

...
Васил Пандов от ПП в парламента за минималната работна заплата и
Коментари Харесай

Васил Пандов, ПП: Когато се заплаща с публични средства, заплащането следва да е обвързано с минималните работни заплати

Васил Пандов от ПП в Народното събрание за минималната работна заплата и нейното нарастване: 

" Ние сме заложили мярката за нарастване на минималната РЗ като 50% от брутната междинна, като една от ограниченията, които ще подкрепим. Бих желал да подчертавам на някои детайли. Директивата слага няколко стълба на установяване на минималната РЗ. Единият е, когато тя е законоустановена административно. Именно това ние контролираме в кодекса на труда. Установяване на правила. Директивата дава разнообразни критерии като покупатела дарба, дълготраен растеж на възнагражденията и други, само че тя дава и този референт. Т.е. ние сега стъпваме на референта, до момента в който разработим по-подробни павила в бъдеще.

Но в това време би трябвало да сложим решение, то би трябвало да е бързо. Тук би трябвало да посочим, че не е правилно, че единствено одобряваме закон, посредством който даваме методика за повишаванена минималната РЗ. Вносителите са показали период, в който Министерски съвет би трябвало да увеличи минималната РЗ. Но тук самата методика, по която се предлага по вносител, да се вземат поради последните 12 месеца, на практика мъчно ще се приложи. Мислим, че нашето предложение от предходните 6 месеца е по-добро с по-актуален размер на РЗ.

Директивата има втори дирек на МРЗ по браншове и сектори. Когато се заплаща с обществени средства, публични поръчки, концесиии други обществени възложители, заплащането следва да е обвързано с минималните работни заплати. Тази година това се опитахме да създадем в опазването на здравето. От тук нататък директивата ще наложи изменение на законите, с цел да се приведе това условие в деяние. "  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР